viernes, 22 de mayo de 2015

Inocentes accións cotiás que ocultan perigos mortais para a saúde humana

Accións tan cotiás como tomarse un café,comerse un cadelo ou limpar a casa pode causar a morte dunha persoa. Como? É o que vou intentar explicar a continuación...

120 cuncas de café
Esta cantidade de bebida é mortal para un varón de 90k, informa 'Business Insider ´.
Durante o verán de 2014, dous mozos estadounidenses morreron en incidentes separados despois de beber cafeína pura en po mesturada con auga.

Seis litros de auga

O exceso de auga nas nosas células e arredor delas chámase 'hiponatremina´, ou intoxicación por auga. Nun caso extremo. as neuronas do cerebro vense apertadas, o que leva a unha variedade de problemas neurolóxicos, dende dores de cabeza a confusión, convulsións e, en raros casos non tratados, a morte.
En 2007, Jennifer Strange, unha californiana de 28 anos, bebeu seis litros de auga en menos de tres horas como parte dun concurso. Morreu poucas horas máis tarde.

48 culleriñas de sal
O delicado equilibrio entre a auga e o sal (ou sodio) nas células e arredor delas é o que as mantén sas. Cando hai exceso de sodio (moi pouca auga), as células encóllense. Esta condición coñécese como 'hipernatremia'. Os seus síntomas máis leves inclúen fatiga e debilidade, pero se a condición empeora pode conducir a convulsións, coma e, en casos raros, á morte.

71 pastillas de analxésico
Cada ano, ao redor de 460 estadounidenses morren de sobredose de acetaminofeno, o principal ingrediente do analxésico norteamericano Tylenol. A dose letal é duns 35.600 miligramos ou ao redor de 71 pastillas extrafortes.

13 tragos de alcohol en rápida sucesión
Os efectos de alcohol poden ser mortais se un bebe moito e nun curto prazo de tempo. Entre 2006 e 2012, uns 88.000 estadounidenses morreron a causa do consumo excesivo de alcohol. Moitas destas mortes foron causadas pola intoxicación por alcohol.
Para unha persoa media, uns 13 tragos nun lapso dunhas poucas horas serían suficientes para falecer, pero esta cantidade número varía amplamente en función do peso e o sexo do individuo, así como de moitos outros factores.

85 libras de chocolate
O chocolate contén teobromina, unha substancia química tóxica que pode matar un animal pequeno. O efecto mortal nos seres humanos, que metabolizamos moito mellor que os gatos ou os cans, rexístrase tras consumir uns 1.000 miligramos de teobromina por quilogramo, o que equivale a preto de 85 libras de chocolate.

Mazás e outras froitasAs sementes das mazás conteñen unha cantidade ínfima dun composto de azucre-cianuro que se converte en hidróxeno de cianuro (toxina potencialmente letal) cando se metaboliza no corpo humano.
Estímase que ao redor de 1,5 miligramos de cianuro por quilo de peso corporal resulta fatal para un adulto. Esta cantidade equivale a ao redor de 19-24 mazás enteiras ou a media cunca de sementes da froita, que para supoñer un risco fatal para a saúde humana deberían ser mastigadas e tragadas dunha soa vez.
As mazás non son a única froita cuxas sementes conteñen substancias tóxicas: na lista tamén aparecen cereixas, melocotóns, albaricoques e ameixas.

Cadelos quentes e outras comidas
Un estudo de 2008 revelou que os 10 principais alimentos máis propensos a causar asfixia en nenos pequenos son os cadelos quentes, os cacahuetes, as cenorias, o polo desosado, os doces, a carne, os flocos de millo de millo, o peixe con espiñas, as sementes de xirasol e as mazás.
De media, cada cinco días morre un neno estadounidense por atragoarse coa comida, maiormente con cadelos quentes. Un anaco do alimento bloquea completamente as vías respiratorias do neno, que falece en cuestión de minutos debido á falta de osíxeno.

A gripe
Miles de persoas morren a causa da gripe cada ano. Arredor do 90% destas mortes acontecen en persoas maiores de 65 anos, pero os mozos tamén son especialmente vulnerables ao virus, en particular os menores de 6 meses.
En 2006, máis de 50.000 estadounidenses morreron a causa de complicacións polo virus, e calcúlase que 20.000 nenos menores de cinco anos son hospitalizados debido á gripe cada ano.

Produtos químicos domésticos
Se debe utilizar lixivia para limpar o seu fogar asegúrese de non o mesturar con ningún outro produto. A mestura de cloro e amoníaco (un ingrediente que se encontra en varios tipos de limpacristais) é unha das principais ameazas.
Esta mestura dá lugar á cloramina, un gas tóxico que pode queimar os pulmóns, e en grandes cantidades pode xerar hidracina, un líquido perigoso que pode explotar.

O sol
Entre 2006 e 2010, preto de 2.000 estadounidenses morreron por "causas relacionadas co clima": tormentas, inundacións, exposición a calor e frío extremos. Case unha terceira parte das mortes foron provocadas polo exceso de calor natural, un golpe de calor, insolacións ou unha combinación dos tres.

Manxar xaponésO peixe globo é un caro manxar da cociña xaponesa que pode acabar matando o consumidor se non foi preparado apropiadamente.
Antes de que aos xefes de cociña se lles permita servir pez globo legalmente deben someterse a unha estrita formación durante varios anos e aprobar un exame que inclúe probas deseñadas para asegurar que poidan distinguir axeitadamente as partes tóxicas dos peixes (o fígado, os ovarios e as peles).

No hay comentarios:

Publicar un comentario